Column van Rene

Missen WK2018; blij of pijnlijk?

Op het moment dat ik deze column schrijf, is de eerste wedstrijd net afgelopen en heeft het thuisland Rusland met 5-0 van de oliemagnaten uit Saudi-Arabië gewonnen. Maar wat is de invloed nu dat onze oranje leeuwen niet meedoen? Als je vier jaar geleden nog derde bent geworden en acht jaar geleden zelfs verliezend finalist bent geweest – hoe pijnlijk is dit nu dan.

Ik denk dat er veel meningen zijn, zowel sportief als zakelijk bekeken. Wat zijn de gevolgen economisch gezien? Geen volle kroegen met overuren makende bierpompen en oranje uitgedoste mensen in de supermarkten om nog snel even kratten bier, frisdrank, nootjes, chips en snacks te halen. Maar de bioscopen en de restaurants zullen nu wel een betere bezettingsgraad hebben.

Kijkend naar onze autobranche zie ik bijna geen reclame langskomen van automerken op sociale media, kranten advertenties, reclamefolders en met voetbal ingerichte showrooms. De gemiddelde importeur zal dus reclamebudget overhouden, want de reclameprijzen op de TV zijn nu op normale prijzen. Waar je nu mogelijk voor een reclameclip van 25 seconden op 14.00 uur en 17.00 uur ongeveer € 3.000.- betaalt zou je voorafgaande van een wedstrijd van het Nederlands elftal tussen de € 30.000 en € 40.000 moeten neertellen.

Maar ook de sfeer op de werkvloer zal anders zijn nu wij niet meedoen. Minder voetbal-praatjes en discussies over gemiste kansen, falende spelers, verkeerde wissels of blunders van de arbitrage en geen voetbalpool die ingevuld moet worden. Gezien het tijdstip waarop deze wedstrijden beginnen, 14.00-17.00-20.00 en soms de afwijkende tijden, hebben we ook geen gehaaste werknemers die snel naar huis moeten of vrij moeten hebben om Oranje te zien. Ook geen werknemers die na een nacht doorzakken de volgende dag ziek, zwak of misselijk zijn met alle gevolgen van dien. En wat te denken van de onnodige vernielingen en kosten van extra inzet voor een veilig en sportief verloop bij de grote schermen in de diverse steden.

Als voetballiefhebber blijf ik het toch wel bijzonder jammer vinden dat we niet meedoen, maar dat hebben we puur aan ons zelf te wijten. Gewoon niet goed genoeg in de kwalificatie wedstrijden. Maar ondanks dat u niet de gewoonlijke voetbalaanbiedingen in de bus hebt gekregen, nodig ik u toch heel graag uit om te kijken naar onze nieuwe modellen met sportieve uitstraling en sportieve prijzen. U kunt dan toch nog als winnaar wegrijden bij onze showroom en de komende jaren niet alleen nagenieten maar vooral ook iedere dag genieten als u in één van onze betrouwbare auto’s deelneemt aan het verkeer.

Sportieve groet van René Temmink.

 

Top