Deel deze pagina:

Verzamelen

In mijn jeugdjaren was het een rage om iets te verzamelen. In elke familie was er wel iemand die iets verzamelde. De ene sigarenbandjes en de andere theezakjes, sleutelhangers, postzegels, speldjes of modelauto’s. Verzamelaars deden dit als hobby of tijdverdrijf en sommigen zagen hun waardevolle verzameling als investering of oudedagvoorziening. Ik weet nog dat er familieleden waren die ook postzegels of sigarenbandjes spaarden, maar vraag me nu af wat er mee is gebeurd.

Gelukkig zijn er mensen die ze verkocht hebben aan de echte liefhebbers, die vaak speciale evenementen afreizen omdat ze hun collectie willen uitbreiden. Er zijn clubs en ook professionals die hele mooie collecties hebben. Ik had vroeger ook kleine miniatuurauto’s, maar deze staan nu ergens in een doos op zolder. Herkent u dat ook? Gelukkig is er ook nog de NAMAC, de Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club. Hier zijn vele mooie modelauto’s bewaard gebleven. Het zijn echte liefhebbers, die zorg blijven dragen dat dit bewaard blijft en niet weggegooid wordt.

Voor verdere collecties moeten we vaak naar een galerie of museum. En gelukkig zijn er ooit mensen gestart met het bewaren en sparen van speciale auto’s. Deze mooie oldtimers zien we af en toe bij speciale dagen nog wel eens op de weg rijden. Onze importeur Nimag van Suzuki is samen met onder andere Toyota en Lexus eigendom van de familie Louwman. En laten die nu de oudste privécollectie ter wereld hebben staan in hun museum in Den Haag. Auto’s als de Suzuki Fronte 500 LC50 uit 1970, de Toyota Corolla uit 1967, een DAF 600 uit 1957 en een Volvo PV 444 CS uit 1952.

En toen ik in 1978 bij Volvo Dealer Huisman aan de Rielerweg in Deventer begon als leerling monteur, was één van mijn eerste klussen het restaureren van zo’n mooie Volvo. Samen met een echte Volvo-monteur en -liefhebber Peter Kruiswijk. Zo haal ik weer mooie herinneringen op met dank aan mensen die zuinig zijn geweest op deze mooie verzamelingen oldtimers en willen delen met anderen door ze te laten zien in hun museum. Hoe belangrijk zijn voor u de verzamelaars? Voor mij heel belangrijk, want ze beheren vaak hele waardevolle verzamelingen en herinneringen.

Met vriendelijke groeten,
René Temmink